subota, 9. veljače 2019.

Torta od bundeve i čokolade s kremom od mascarponea

Kada sam razmišljala koju tortu ću za svoj rođendan, sjetila sam se ove bundevaste. Jedno dijete je bilo oduševljeno okusom kada sam je zadnji put radila i eto odlučih je ponoviti. Stvarno je izvrsna i izdašna. Gosti su rekli da podsjeća na speculas kekse. Ide dosta cimeta i začina za medenjake. Onako, prava zimska...

Na blogu imam tako malo recepata za torte, a radim ih često. Jednostavno uvijek torte režem pred gostima, a u to vrijeme je mrak i slike bi bile sa blicom (nemam studio, a ni ne znam se služiti reflektorima). Uvijek se divim blogericama posebno stranim koje to tako lijepo prezentiraju. Mislim da ću i ja tako kada narastem. A za sada vas moram zadovoljiti ovim loše snimljenim komadom torte drugi dan i pred žurbu na posao. Ali vjerujte mi na riječ...odlična je.

TORTA OD BUNDEVE




Biskvit od  čokolade

1/3 šalice tamne pive (ja sam koristila mlijeko)
2 žlice jake crne kave
115 gr  maslaca
1/3 šalice nezaslađenog kakao praha
1 šalica brašna
1 šalica smeđeg šećera
3/4 žličice sode bikarbone
1/2  žličice soli
1 veliko jaje
1 1/2  žličice ekstrakt vanilije
1/2 šalice vrhnja za kuhanje, može i slatkog vrhnja

Biskvit od bundeve

1 šalica + 2 žlice brašna
2/3 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soda bikarbone
1/2 žličice soli
1 žličica cimeta i 1/4 žličice. mješavine za medenjake (muškatni oraščić, klinčić, đumbir)
2/3 šalice ulja
2/3 šalice bijelog šećera
2 jaja
200 gr pirea od pečene  bundeve

Krema

500 gr  mascarponea
1 šalica finog (štaub) šećera (možete smanjiti, možda je malo preslatko)
1 žlica meda
1 žličica-cimet
1 žličica ekstrakta vanilije 
1 šalica šlaga





Postupak

Prethodno zagrijati pećnicu na  180C. Staviti masni papir u okrugli kalup za torte...

Biskvit od čokolade

U posudi  zagrijati pivo, kavu i maslac dok smjesa  lagano ne počne kuhati. Dodati kakao u prahu i neprekidno miješati kako bi se izbjeglo stvaranje grudica. Pustiti da se ohladi.
Pomiješati brašno, šećer, sodu i sol u drugoj posudi. Posebno istući jaje, vaniliju i vrhnje.
Dodati  smjesu čokolade u smjesu s jajima i kremom i pomiješajte ih, zatim dodati  mješavinu brašna i polako sve spojiti. Uliti u kalup i poravnati.
Peći u zagrijanoj pećnici 25-30 min. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.

Biskvit s bundevom

Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine.  Ulje, šećer i jaja, dobro istući, dodati pire od bundeve i miješati 2-3 minute dok se sve dobro ne ujednači.
Uliti u kalup i peći 25-30 min

Biskvite kada se ohlade dobro natopiti mlijekom. Ako djeca ne jedu, možete dodati i neki liker u mlijeko.

Krema

Mascarpone miksati, dodati med i šećer,  zatim cimet i vaniliju. Šlag oprezno dodati na kraju.

Kada se biskviti ohlade, svaki  podijelite na pola. Kremu podijeliti na četiri dijela. Slagati najprije biskvit od bundeve, zatim kremu, biskvit od čokolade, krema i tako još jednom ponoviti. Meni nije bilo dosta kreme pa sam tortu premazala šlagom. 

Obavezno je napraviti dan ranije da se prožmu svi začini...



1 komentar:

  1. Domaće torte su zakon! Iako, nikada kolače ne radim s bundevom. Ne znam ni sama zašto. Znam sve prednosti i sve to, ali ne mogu i ne mogu se odlučiti!

    OdgovoriIzbriši