utorak, 14. travnja 2020.

Šunka u kruhu


Par godina već radim ovu šunku u kruhu, ali nikako da je poslikam. Uvijek je nekako bila nefotogenična. Zapravo ja nikako nisam nalazila vremena da napravim set i lijepo je odrežem. A ove godine, vremena kao u priči na Uskrs. Svi smo doma, dečki kuhaju, odnosno rade peku, doručak kod sestre, a ja uživam u svojim sitnim radostima.
Zapamtit ćemo 2020. po virusu koji je paralizirao cijeli svijet. Ponekad se pitam kako je to moguće. S druge strane ipak mislim kako je tom istom svijetu trebao netko pritisnuti pauzu. Nažalost to je napravio virus. Zaustavio je ljude, da priroda prodiše, da ptice propjevaju i ribe zaplivaju. Nadam se da ćemo i nešto naučiti iz svega ovoga...

 

Šunka u kruhu 


Sastojci za kruh:
360 grama pšeničnog brašna

420 grama integralnog raženog brašna
1 žlica suhog kvasca
3 žlice meda
1 žlica sjemenki kima
1 žlica sjemenki korijandra
2 čajne žličice soli
1 čajna žličica kardamoma
Začini za šunku:
1 dimljena šunka bez kosti od oko 1 kilograma

2 glavice luka
par listova kadulje
1 grančica ružmarina

1 žlica crnog papra u zrnu
¾ čajne žličice mljevenog crnog papra
¼ čajne žličice mljevenog klinčića
¼ čajne žličice pimenta
250 do 500 grama senfa
100 g smeđeg šećera

Priprema tijesta za kruh 
 
1. U 50 mililitara tople vode staviti suhi kvasac i pustite ga dok se ne počne pjeniti. Zagrijati med i otprilike 4 dl vode. Miješajte dok se svi sastojci ne spoje. Ostavite sa strane da se prohladi.

U posudi pomiješajte bijelo brašno, sjemenke kima, korijandra i kardamom sa solju. Preko svega prelijte rastopljeni kvasac i smjesu s medom. Sve dobro izmiješajte postupno dodajući raženo brašno dok tijesto ne postane ljepljivo. Zatim ručno miješajte uz dodavanje preostalog raženog brašna dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto pustiti da se diže dok ne udvostruči volumen.





Priprema šunke:
Staviti šunku u duboki lonac s vodom. U lonac ubacite očišćeni luk, kadulju, ružmarin i zrna papra.

Kada voda zavrije, na umjerenoj temperaturi kuhati šunku oko 90 minuta. Kad se šunka skuha, izvadite je iz vode i pustite da se ohladi.  Tijesto razvaljati na debljinu od oko 1 centimetara te da bude dvostruko duže od veličine šunke. U zdjelici pomiješati senf, smeđi šećer, mljeveni klinčić, piment i crni papar u prahu pa smjesom premazati ohlađenu šunku. Tijesto omotati oko šunke, i pustite da tako odleži 30 minuta prije stavljanja u pećnicu. Staviti peći u prethodnu zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Šunku pustiti da se ohladi prije rezanja. Ja sam je spekla večer prije Uskrsa.


Nema komentara:

Objavi komentar