utorak, 29. siječnja 2013.

Marinirani inćuni

Jedva sam dočekala ponovno lovljenje plave ribe. Bijela riba je dosta skupa i nije izdašna. Uvijek kad ima inćuna na ribarnici kupim dvije kile i imam ručak za dva dana. Prvi dan ih frigam a za drugi dan  mariniram. Ta marinada iako se ne pojede za ručak fina je i za večeru i može stajati par dana. Jedini nedostatak je čišćenje koje je prilično dugotrajno ali isplativo i zdravo.


1 kg inćuna
maslinovo ulje
3 ili 4 limuna
peršin
češnjak
sol papar

Inćunima očistiti glave, utrobu i oprati ih. Vodu zakuhat i u nju staviti doslovno jednu minutu inćune tek toliko da se dignu na površinu. Procijediti ih i pustiti da se ohlade. Meni obično ostanu do drugog  dana jer  ih nikad ne stignem filetirat isti dan. Znači slijedi filetiranje. Kipuća voda je već napravila pola posla i savinula inćune tako da ih je lakše filetirati. Izvadimo kost,  maknemo sitne dlačice sa strane i slažemo u zdjelu. Peršin i češnjak zajedno iskošemo . Limune ožmikamo. Kada se pokrije dno zdjele inćunima posole se, popapre, pospu češnjakom i peršinom, zaliju maslinovim uljem i limunovim sokom. Zatim drugi red inćuna i postupak ponavljati dok se inćuni ne potroše. Zdjelu poklopiti i pustit preko noći da se marinirana. Drugi dan poslužiti sa kuhanim krumpirom ili prepečenim kruhom. Dobar tek!


Broj komentara: 11:

  1. Vjerujem preukusni,tako me mame sa ove slike:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako volim marinirane inćune, posebno u toplije vrijeme, dodam neku salatu i obrok je tu ! Ovi tvoji mi odlično izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh što je ovo dobrooooo, odlično izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  4. Puno ti hvala na receptu.
    Da li se mogu na taj način pripremiti i srdele?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nisam nikad srdele spremala na taj način, njih obično u kapuli. Može se probati

      Izbriši
  5. obožavam ih, a često ih spremam tako da znam da se to dugotrajno čišćenje isplati

    OdgovoriIzbriši