četvrtak, 24. travnja 2014.

Deveti rođendan i kneževsko brdo

Devet godina bezuvjetne ljubavi, neprekidnog smijeha, veselja, razgovora, poneka ljutnja koju zaboravimo u trenu. To su moja dječica bez koje ne bi mogla zamisliti svoj život. Uvijek sam tu pored njih, pomažem onoliko koliko traže, puštam do granica koje smo postavili dok su bile male, savjetujem i grlim kada je teško. Volimo se i učimo zajedno, one od mene, ja od njih. Neiskusni smo, ali nam dobro ide. Odlične su učenice, bave se sportom, plešu i uvijek imaju osmijeh na licu. Što bi jedna mama više poželjeti mogla.


Rođendan im je pao u tjednu, pa smo odlučili, napraviti tortu, a s društvom će slaviti u subotu. Pred par godina mužu za rođendan sam radila ovu tortu, ali s jagodama i one su si zaželjele istu s višnjama. Presjek s jagodama je bio ljepši jer su se više razlikovale boje. Ja nisam neki ljubitelj želatine u kremama, ali djeci i ostalim ukućanima se svidjelo. (Sebi sam napravila štrudlu sa sirom).

Za biskvit

2 jaja
75 gr šećera
75 gr brašna
1/2 žličice praška za pecivo

 Za tri kreme i ukrašavanje

1 teglica višanja
1 vrećica i pol želatine u prahu
1 mahuna vanilije
150 gr meda
400 gr svježeg sira
800 ml vrhnja za šlag
1 žlica kakaa
suncokretovo ulje
oko 17 piškota

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. U kalup staviti papir ili ga namastiti. Za biskvit pomiješati jaja s dvije žlice vruće vode i šećerom. Treba dobiti pjenastu smjesu. Zatim pomiješati brašno s praškom za pecivo, prosijati po smjesi i promiješati. Smjesu staviti u kalup i peći 15-tak minuta. Pustiti da se ohladi.
Za tri kreme želatinu omekšati u vodi. Mahunu vanilije zarezati i istrugati srž. (Koru ubacite u šećer, pa ćete dobiti vanilin šećer). Med i srž vanilije miješajte i ugrijte u loncu. Lonac maknite i dodajte želatinu. Smjesu pustiti da se prohladi. Malo prije nego se smjesa stvrdne umiješati svježi sir. Stući vrhnje, te šlag umiješati u smjesu od meda i sira. Mješavinu razdijeliti u tri porcije. U jednu dodati štapnim mikserom usitnjene višnje (pola teglice, bez soka). U drugi dodati kakao i treći ostaviti kakav je. Kalup u obliku kupole namastiti suncokretovim ulje i posuti šećerom u prahu. Zatim staviti bijelu kremu i zagladiti. Na to pažljivo kremu od višanja na koje smo posložili ostatak višanja i na to kremu s kakaom. Držati u hladnjaku pola sata pa staviti biskvit na krame, Lagano pritisnuti i ostaviti 8 sati u hladnjaku ili preko noći. Drugi dan oprezno zdjelu preokrenuti i ukrasiti po želji. Mi smo ukrasili razrezanim piškotima.









Broj komentara: 15:

  1. Srećan rođendan lepoticama! Danas i moja ćerka slavi njen 23. rođendan, uživajte kao i mi! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sretan rođendan tvojim ljepoticama, krasne su i vesele djevojčice ! Lijepu tortu si im napravila, vjerujem da bi ona sa jagodama ljepše izgledala, ali i moj izbor bi ipak bile višnje :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Srecan rodjendan malim princezama, torta deluje fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma vidi ih kako se slatko smiju, sretan im rođendan i neka uvijek budu tako vesele!

    OdgovoriIzbriši
  5. Lijepi osmjesi kazu sve; sretne djevojcice sa divnom tortom koju je njihova draga mama za njih napravila!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Ingrid prekrasne su i želim im od srca sretan rođendan

    OdgovoriIzbriši
  7. Srecan rodjendan maminim lepoticama!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Sretan im rodjendan, da budu uvijek ovak sretne i vesele!

    OdgovoriIzbriši