Kikiriki maslac
200 g oljuštenog kikirikija2 velike žlice ulja od suncokreta ili kikirikija
1 žlica meda
1/2 žličice soli
Oljušteni kikiriki sam prepekla u pećnici na 150 stupnjeva, tek toliko da dobije boju. Pustila sam da se ohladi i stavila u multipraktik, s medom, uljem, soli i miksala. Vrlo brzo kikiriki se počeo lijepiti za stijenke pa sam ga prebacila u drugu zdjelu i dovršila štapnim mikserom.
Okus je super, nije mastan. Djeca su rekla da fali soli, meni ne, tako da se može kušati i dodati soli po želji. Kikiriki maslac se može namazati na kruh, puniti peciva, dodati u salate i koristiti na puno načina.
Čitala sam i recept iz Mezze-a. Piše da se kikiriki prepeče u ljusci i da je poželjno vaditi klicu iz njega zbog gorčine. Nisam vadila klicu i nije tako gorak, jedini mu je nedostatak što se izgubi puno vremena za pola teglice maslaca. Nisam naišla na neslani oljušteni kikiriki u trgovinama.
Fotke su malo različite, igrala sam se s filterima...
Obozavam kikiriki maslac, domaca varijanta je verujem jos ukusnija!
OdgovoriIzbrišiU svakom slučaju
IzbrišiI ja sam ga upoznala na studijama, ali je ovdje drugaciji i ima mnogo razlicitih (nije skup). Ipak, voljela bih probati smiksati kod kuce, upravo zbog mnogo secera i soli (i drugih dodataka) u kupovnom.
OdgovoriIzbrišiTočno tako, ovdje idu minimalni dodaci
IzbrišiSuper je u domacoj varijanti, meni cak puno lepsi od kupovnog koji uvek bude nekako redak, ovaj tvoj bas ima finu teksturu... njam, njam.:)
OdgovoriIzbrišiJe da, i muž je rekao da je odličan!
IzbrišiMislim da je sve te takve "putere" od kikirikija, badema, lješnika, sjemenki... mnogo bolje praviti kod kuće, jer stvarno znaš šta je unutra i nekako uvijek postoji ona mala doza ponosa koja prati sve to! :) Odlično izgleda, vjerujem da ste uživali! :)
OdgovoriIzbrišiUh baš jesmo i što je najgore ne može se stati!
IzbrišiJako mi je zanimljiva ova domaća verzija kikiriki maslaca, nije da ga obožavam ali ga volim, a ne kupujem ga baš zato jer mi je nekako prekaloričan i težak, ovo ću sigurno isprobati, baš mi dobro izgleda !
OdgovoriIzbrišiObavezno jer stvarno nema dodataka osim kikirikija
Izbrišiobožavam ga, al bolje da ga nemam doma, rijetko ga kupim jer odmah nestane
OdgovoriIzbrišišto bi tek bilo da ga sama radim
a joj, ja ga ne prestajem jesti...
Izbriši