četvrtak, 6. ožujka 2014.

Kikiriki maslac

Na studiju sam tu i tamo znala kupiti kikiriki maslac. Meni je to bilo jako kalorično i masno, no moj muž ga je obožavao, od onda nisam ni kupila, ni radila. Malo sam pretraživala recepte i skužila da je domaći kikiriki maslac zapravo samo samljeveni kikiriki s minimalnim dodacima. I tako kupila ja kikiriki  u korici, a najteži dio je bio ljuštenje. Jagodice me bole, a očistila sam samo 20 dkg.



Kikiriki maslac

200 g oljuštenog kikirikija
2 velike žlice ulja od suncokreta ili kikirikija
1 žlica meda
1/2 žličice soli


Oljušteni kikiriki sam prepekla u pećnici na 150 stupnjeva, tek toliko da dobije boju. Pustila sam da se ohladi i stavila u multipraktik,  s medom, uljem, soli i miksala. Vrlo brzo  kikiriki se počeo lijepiti za stijenke pa sam ga prebacila u drugu zdjelu i dovršila štapnim mikserom.
Okus je super, nije mastan. Djeca su rekla da fali soli, meni ne, tako da se može kušati i dodati soli po želji. Kikiriki maslac se može namazati na kruh, puniti peciva, dodati u salate i koristiti na puno načina.
Čitala sam i recept iz Mezze-a. Piše da se kikiriki prepeče u ljusci i da je poželjno vaditi klicu iz njega zbog gorčine. Nisam vadila klicu i nije tako gorak, jedini mu je nedostatak što se izgubi puno vremena za pola teglice maslaca. Nisam naišla na neslani oljušteni kikiriki u trgovinama.


Fotke su malo različite, igrala sam se s filterima...




Broj komentara: 12:

  1. Obozavam kikiriki maslac, domaca varijanta je verujem jos ukusnija!

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam ga upoznala na studijama, ali je ovdje drugaciji i ima mnogo razlicitih (nije skup). Ipak, voljela bih probati smiksati kod kuce, upravo zbog mnogo secera i soli (i drugih dodataka) u kupovnom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super je u domacoj varijanti, meni cak puno lepsi od kupovnog koji uvek bude nekako redak, ovaj tvoj bas ima finu teksturu... njam, njam.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da je sve te takve "putere" od kikirikija, badema, lješnika, sjemenki... mnogo bolje praviti kod kuće, jer stvarno znaš šta je unutra i nekako uvijek postoji ona mala doza ponosa koja prati sve to! :) Odlično izgleda, vjerujem da ste uživali! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh baš jesmo i što je najgore ne može se stati!

      Izbriši
  5. Jako mi je zanimljiva ova domaća verzija kikiriki maslaca, nije da ga obožavam ali ga volim, a ne kupujem ga baš zato jer mi je nekako prekaloričan i težak, ovo ću sigurno isprobati, baš mi dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obavezno jer stvarno nema dodataka osim kikirikija

      Izbriši
  6. obožavam ga, al bolje da ga nemam doma, rijetko ga kupim jer odmah nestane
    što bi tek bilo da ga sama radim

    OdgovoriIzbriši