četvrtak, 20. ožujka 2014.

Zalivena pita s mesom

Bila je to ljubav na prvi pogled, samo sam čekala priliku kad ću je isprobati. Dojmovi...predobra! Majina Zalivena pita s mesom s odličnog bloga Cooks and Bakes. Tako lijepo, detaljno objašnjeno s popratnim sličicama da te jednostavno mami napraviti. Nije ovo jedini recept kojeg sam probala, ali je jedini kojeg sam slikala.


Zalivena pita sa mesom

Sastojci:
500 g tankih kora za pitu

za nadjev
500 g mljevenog mesa
2 poriluka
50-100 ml ulja
1 ravna žličica soli
1/2 žličica sode bikarbone
1/2 žličica papra

za preljev
4 jaja
1 čaša kiselog mlijeka
200 ml mineralne ili obične vode
50 ml ulja
1/2 žličice soli

Postupak:
1. Poriluk isjeckati sitno, izdinstati sa žličicom soli na 50-100 ml ulja, dok malo ne omekša. Dodati mljeveno meso. Dodati pola žličice  sode bikarbone i pola žličice papra. Dinstati 20-ak minuta na nižoj temperaturi.
2. Uključiti pećnicu da se grije na 200°C. Kore iskrojiti prema veličini pleha.  Na dno pleha  staviti malo ulja i razmazati, što se može napraviti koristeći jednu koru kao zgužvanu salvetu. Položiti tri kore pa preko uliti malo nadjeva , u mom slučaju oko 2 žlice fila. Tako redati dok se materijal ne potroši, završiti korama. Sirovu pitu izrezati na kocke oštrim nožem.
3. Žicom razmutiti 4 jaja s jednom čašom kiselog mlijeka. Dodati 2 dl mineralne ili obične vode, 50 ml ulja i pola žličice soli i promiješati. U tankom mlazu preliti pitu po rezovima. Vilicom razmicati razrezane komade kako bi se preljev rasporedio. Ostaviti 5-10 minuta pa staviti peći. Okvirno vrijeme pečenja je oko 45 minuta na 180-200°C, ali može biti i kraće i duže, zavisno od pećnice i veličine pleha.
4. Pečenu pitu izrezati ponovo na kocke.
 
Jeli smo je toplu za ručak uz zelenu salatu i radić i hladnu za večeru prelivenu kiselim vrhnjem.


Toplo preporučujem, a meni će sljedeći put poslužiti kao predjelo gostima.


 Hvala Majo...

4 komentara:

  1. Pita je za cistu desetku, nama je isto omiljena tako zalivena... uh, sad bih je rado gricnula.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda vrlo mocnog okusa; poriluk je puno bolji od luka u ovakvim pitama .

    OdgovoriIzbriši