Zalivena pita sa mesom
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
za nadjev
500 g mljevenog mesa
2 poriluka
50-100 ml ulja
1 ravna žličica soli
1/2 žličica sode bikarbone
1/2 žličica papra
za preljev
4 jaja
1 čaša kiselog mlijeka
200 ml mineralne ili obične vode
50 ml ulja
1/2 žličice soli
Postupak:
1. Poriluk isjeckati sitno, izdinstati sa žličicom soli na 50-100 ml ulja, dok malo ne omekša. Dodati mljeveno meso. Dodati pola žličice sode bikarbone i pola žličice papra. Dinstati 20-ak minuta na nižoj temperaturi.
2. Uključiti pećnicu da se grije na 200°C. Kore iskrojiti prema veličini pleha. Na dno pleha staviti malo ulja i razmazati, što se može napraviti koristeći jednu koru kao zgužvanu salvetu. Položiti tri kore pa preko uliti malo nadjeva , u mom slučaju oko 2 žlice fila. Tako redati dok se materijal ne potroši, završiti korama. Sirovu pitu izrezati na kocke oštrim nožem.
3. Žicom razmutiti 4 jaja s jednom čašom kiselog mlijeka. Dodati 2 dl mineralne ili obične vode, 50 ml ulja i pola žličice soli i promiješati. U tankom mlazu preliti pitu po rezovima. Vilicom razmicati razrezane komade kako bi se preljev rasporedio. Ostaviti 5-10 minuta pa staviti peći. Okvirno vrijeme pečenja je oko 45 minuta na 180-200°C, ali može biti i kraće i duže, zavisno od pećnice i veličine pleha.
4. Pečenu pitu izrezati ponovo na kocke.
Jeli smo je toplu za ručak uz zelenu salatu i radić i hladnu za večeru prelivenu kiselim vrhnjem.
Toplo preporučujem, a meni će sljedeći put poslužiti kao predjelo gostima.
Pita je za cistu desetku, nama je isto omiljena tako zalivena... uh, sad bih je rado gricnula.:)))
OdgovoriIzbrišiHe, he hvala
IzbrišiIzgleda vrlo mocnog okusa; poriluk je puno bolji od luka u ovakvim pitama .
OdgovoriIzbrišiPoriluk je baš pasao
Izbriši