petak, 28. rujna 2018.

Prijedlozi doručka bez bijelog kruha i kravljeg mlijeka

Jučer mi je mama Andrea poslala mail da joj sastavim i dam prijedloge zdravog doručka. Naime Andrea ima dvije curke jedna je mlađa (osam godina otprilike) druga starija (14 godina). Priprema im doručak i marendu za školu, želi da to bude donekle zdravo, ali fali inspiracije.

Mislim da nam je svima najteže slagati jelovnike, a povrh svega da budu i zdravi. Pitala sam je koje namirnice cure ne jedu, rekla mi je samo bijeli kruh  i kravlje mlijeko.

Dakle krenimo...

KRUH

Jasno je da kupovni bijeli kruh sadrži gomilu aditiva i rađen je od  pšenice kojoj se tijekom procesa mljevenja uklanja vanjski sloj zrna i zato je kruh tako mekan. Sadrži vrlo malu količinu vlakana, a  osjećaj sitosti ne djeluje  dugo.

Moja djeca obožavaju bijeli kruh ali ga ne jedu često i  uglavnom ga pečem sama.

Najbolje je kruh peći od cjelovitih žitarica pira i raži (ako niste osjetljivi na gluten). Ima vlakna četiri puta više nego bijeli kruh i daje osjećaj duže sitosti. Problem je  i kupovni  kvasac, koji također sadrži aditive.

Ako imate vremena i volje kvasac možete napraviti sami, a kruh s takvim kvascem zove se kruh s kiselim tijestom...







Izvrsni kruhovi mogu se dobiti i samo od sjemenki, a vašem djetetu moći ćete  ubaciti i za užinu, s malo povrća, sira i avokada. 3-4 dana se drže svježi, a kolegica mi je rekla da ih zaledi i vadi po potrebi. Znači kada imate vremena specite i dio zaledite za one dane kada vam se neda peći.

Kruh od sjemenki






Ovo je bilo za one koji stvarno ne mogu bez kruha. No moja djeca, a i Andreina djeca doručkuju prije sedam i nikada ne mogu tako rano jesti kruh. 


SMOTHIE


Moje si (kada su raspoložene) same ubace u mikser zobene, mlijeko, neku voćku ili više njih i smute. Meni su uvijek baza zobene pahuljice i chia sjemenke. Kasnije dodavam voćke ovisno o sezoni. Nekada ubacim i list špinata, kelja ili onoga što imate u vrtu...djeca vole ubaciti kikiriki putar s bananom (pazite kada kupujete kikiriki putar da bude 100 % kikiriki i nezasoljen)

Stižu nam kesteni, kratko traju tako da ih iskoristite u smothiju. Djeca neće mi primjetiti...





ZOBENE PAHULJICE


Zatim zobena kaša. Možete je namočiti preko noći u nekom biljnom mlijeku, sa ili bez kakaa. Drugo jutro dodajte voće ili namvrljenu čokoladu s visokim postotkom kakaa. Mogućnosti i konbinacija je puno. Kako ide zima i voća je sve manje. mango se uvijek može naći na sniženju, a sa zobenim i cimetom daje izvrsnu kombinaciju.





KREME


Različite kreme možete spremiti i večer prije, tako da si dijete samo ujutro uzme...









PALAČINKE

Ako vam se da možete im speći palačinkice ujutro. Mada mi spečemo za večeru pa nam ostanu za doručak...Ako izostavite zaslađivač i dodate zeru soli, može ići uz neki zdravi namaz od badema,  kikirikija ili vege namaz





MUFFINI


Malo zaposlite i djecu, recimo u nedjelju i neka si ispeču muffine od zobenih pahuljica i banana. Može im biti doručak za dva dana...





GRANOLA


Ako vam djeca vole kupovne pahuljice koje su pune šećera, izvrsna zamijena će im biti domaća granola za koju možete biti sigurni da će biti slatka koliko vi želite...



KEKSI


Kaže Andrea da cure ponekada jedu kekse za doručak, zašto im ne ponuditi zdraviju varijantu kupovnih keksa...




Nadam se da sam odabirom recepata s mog bloga (linkovi su u naslovima) za neki zdraviji doručak pomogla Andrei kod planiranja i dala neke smjernice koje do sada možda nije koristila.

U slijedećem postu dajem prijedloge zdravije užine...

1 komentar: