Kada sam prvi put vidjela Milkicine Gozleme, odmah sam znala da će se mojima svidjeti, u dizano tijesto im možeš sve ubaciti, a da ne njurgaju, čak i povrće. No nikako napisati recept, jer kada ih spremim, oni sve pojedu. Ništa ne ostane. Ove dvije su moje, jer sam kasnije jela, tako da baš nisam ni imala materijala za fotkanje. S punjenjem se zaista možete igrati, čak i s tijestom. Ja sam ovaj put kemijala...
Gozleme su male turske pitice koje se rade od dizanog tijesta, pune različitim mesnim i povrtnim punjenjima. Peku se na suhoj grill tavi.
- 500 g brašna (ja sam koristila pola pirovog, pola bijelog jer mi je ponestalo bijelo i bilo je super)
- dvije žličice instant kvasca
- 1 žličica šećera
- 3 žličice maslinovog ulja
- 2 žličice jogurta
- 1 žličice soli
- 300 ml mlake vode (plus još malo, prema potrebi)
Nadjev:
- šaka svježeg špinata ili više, kako želite...ja sam stavila ovaj ljetni na slici
- 1 glavica kapule
- 100 g feta sira
- stavila sam ovaj puta dva šampinjona sitno narezana i prepržena
- malo ljute crvene paprike
- 2 žličice maslinovog ulja
- sol
- 2-3 žličice maslinovog ulja za premazivanje gozlema
Zamijesiti tijesto. U jednoj posudi dodati brašno i sol. Vodu malo zagrijati. U mlaku
vodu dodati kvasac i šećer, promiješati i ostaviti desetak minuta da se
kvasac digne.
Napraviti udubljenje u sredini brašna, pa dodati kvasac, jogurt i ulje. Zamijesiti tijesto. Umijesiti meko i elastično tijesto.
Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i pustiti da se diže. U međuvremenu napraviti punjenje.
Špinat blanširati, ja ga usitnim štapnim mikserom kada se blanšira. Kapulu sitno iskosati i malo prodinstati na ulju, dodati špinat i sve dinstati par minuta, da ispari višak tekućine. Zatim dodati ljutu papriku, dobro promiješati i ostaviti da se malo prohladi. Kad je prohlađeno, rukom izdrobiti fetu u špinat i još jednom sve izmiješati.
Tijesto premijesiti i napraviti male loptice. Svaku lopticu tanko razvaljati i pokapati s malo maslinovog ulja i premazati filom, preklopiti gornju i donju stranu tijesta ka sredini, tako da se ne preklapaju, već se samo dodiruju, zatim lijevu i desnu. Malo rukom spljoštiti gozlemu da bude tanja. Ponovite postupak s ostalim kuglicama.
Staviti grill tavu da se zagrije bez dodavanja ulja. Gozlemu premažite s jedne strane s malo ulja, pa stavite u tavu, tako da premazana strana bude prema dole. Smanjiti temperaturu pečenja i peći gozlemu dok jedna strana ne dobije lijepu boju. Dok se prva strana peče, gornju stranu premazati uljem, pa okrenite gozlemu, da i druga strana dobije boju. Važno je da se peče na nižoj temperaturi, da sredina gozleme ne bi ostala sirova.
Napraviti udubljenje u sredini brašna, pa dodati kvasac, jogurt i ulje. Zamijesiti tijesto. Umijesiti meko i elastično tijesto.
Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i pustiti da se diže. U međuvremenu napraviti punjenje.
Špinat blanširati, ja ga usitnim štapnim mikserom kada se blanšira. Kapulu sitno iskosati i malo prodinstati na ulju, dodati špinat i sve dinstati par minuta, da ispari višak tekućine. Zatim dodati ljutu papriku, dobro promiješati i ostaviti da se malo prohladi. Kad je prohlađeno, rukom izdrobiti fetu u špinat i još jednom sve izmiješati.
Tijesto premijesiti i napraviti male loptice. Svaku lopticu tanko razvaljati i pokapati s malo maslinovog ulja i premazati filom, preklopiti gornju i donju stranu tijesta ka sredini, tako da se ne preklapaju, već se samo dodiruju, zatim lijevu i desnu. Malo rukom spljoštiti gozlemu da bude tanja. Ponovite postupak s ostalim kuglicama.
Staviti grill tavu da se zagrije bez dodavanja ulja. Gozlemu premažite s jedne strane s malo ulja, pa stavite u tavu, tako da premazana strana bude prema dole. Smanjiti temperaturu pečenja i peći gozlemu dok jedna strana ne dobije lijepu boju. Dok se prva strana peče, gornju stranu premazati uljem, pa okrenite gozlemu, da i druga strana dobije boju. Važno je da se peče na nižoj temperaturi, da sredina gozleme ne bi ostala sirova.
Ovaj put uz gozleme bila je i maneštrica od broskve i heljde...
Nema komentara:
Objavi komentar