Zanimljiv je postupak motanja, što se može vidjeti po fotkicama. Znači rolada ide u roladu. Slojevi se tako lijepo osjete.
Moja je prilično žuta jer je rađena s domaćim jajima.
Sastojci
Fil:
4 cijela jaja
7 ravnih žlica šećera
7 žlica griza
125 grama margarina
1 dcl mlijeka
200 grama mljevenih oraha
Sirup (šalica od 2dcl)
3.5 šalica šećera
4 šalica vode
po želji limunov sok
400 - 500 grama tankih kora za baklavu
ulje za pramazivanje
Priprema:
Umutiti 4 jaja sa 7 žlica šećera. Dodati 7 žlica griza, 125 grama margarina i 1 dcl mlijeka te nastaviti mutiti. Na kraju umiješati mljevene orahe.
Jednu koru namazati tankim slojem ulja i preko nje staviti drugu koru, koju treba također jako tanko premazati uljem. Premazati sa slojem fila i uviti roladu. Tu roladu staviti sa strane.
Postupak ponoviti sa sljedeće 2 kore, nafilati i na početak staviti prvu pripremljenu roladu. Uviti! Znači, svaka rolada se sastoji od 4 kore.
Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal. Zatim rolade izrezati na dasci da budu dužine 3- 4 cm i složiti ih u nauljeni pleh.
Sve roladice premazati sa tankim slojem ulja i peći na 200 stupnjeva dok ne porumene.
Skuhati sirup od šećera, vode i po želji limunovog soka. Vruć sirup preliti preko ispečene baklave. (Gledati da baklava bude ispečena, a sirup skuhan).
Ostaviti da se sirup dobro upije, a baklava ohladi.
Kako imam domaće limune stavila sam jedan cijeli limun koji sam ukuhala u sirupu.
Kako dobro izgleda, svidjaju mi se kolutici limuna na vrhu, nazlost ovaj krug sam propustila ali nadoknadicu sigurno prvom prilikom.:)
OdgovoriIzbrišiDvoumila sam se sudjelovati ili ne, a sad mi je žao što nisam kad čitam kako su tvoji (a i ti) bili zadovoljni baklavom. Super ti je ispala!
OdgovoriIzbrišiSirup sa limunom dajesavrsenu aromu. Baklava izgleda jedozovno!
OdgovoriIzbrišiPredivna je Ingrid! Baš sam imala želju probati ovu baklavu, ali nikako nisam stigla. Praviću ju sigurno nekom prilikom... :)
OdgovoriIzbrišiBaš izgleda i sočna a i moćna.
OdgovoriIzbrišiPredobro izgleda, mogu zamisliti kako je ukusna. Pa jos domaca jaja i domaci limun :)
OdgovoriIzbrišiVjerujem da ste uživali u ovoj baklavi, izgleda baš predobro !
OdgovoriIzbrišiCurke, probajte, isplati se!
OdgovoriIzbriši